orvosikonyv.hu

orvosi szakkönyvek, egészségügyi ismeretterjesztő kiadványok áruháza

 
  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A túlsúly és elhízás korszerű kezelése -- Tartalom

E-mail
A túlsúly és elhízás korszerű kezeléseAz elhízás korunk egyik legnagyobb egészségügyi kihívásává vált. Szakmailag nemcsak rizikófaktorként, hanem betegségként is számon tartjuk, kezelése elsősorban orvosi-dietetikusi feladat. Mindehhez hasznos segítség e könyv, amely a diétás és gyógyszeres kezelésre fókuszálva, a vizsgálatok, irányelvek naprakész összefoglalásával, és a Szent Imre Kórház Lipid Részlegén eddig fogyókúrázó mintegy 18000 elhízottal szerzett tapasztalatokat is felhasználva készült. A kezelés sikere elképzelhetetlen a betegek aktív közreműködése nélkül, ezért javasoljuk, hogy a könyvben foglalt ismereteket, ajánlásokat az orvosok a betegeik felé is továbbadják.

Megjelenés: 2009
Méretek: 110X170 mm
Oldalszám: 213
ISBN: 9789638859501
Sorozat: Önálló orvosi szakkötetek

bolti ár 2990 Ft
webáruházi ár 2490 Ft

Menny.

Tartalom
Ajánlás
Előszó
Bevezetés
I. rész Az elhízás diétás kezeléséről
1. Nehézségek az elhízás kezelésében
2. A rizikóstátusz felmérése
3. Az elhízás kezelésének szerény eredményei
4. Kit kell kezelni?
5. A kezelés célja
6. A diétás kezelés változatai
6.1. Fiziológiai háttér
6.2. Különböző diéták
6.3. Az energiabevitel csökkentése
6.3.1. 1200-1500 kcal/nap-os diéta
6.3.2. A fogyás üteme
6.3.3. Este kevesebbet
6.3.4. Az energiabevitel csökkentése és/vagy fizikai tréning
6.3.5. Vizsgálatok energiaszegény diétákkal
6.4. A zsírbevitel korlátozása
6.4.1. Energia- és zsír-, vagy csak zsírkorlátozás?
6.4.2. Telített és telítetlen zsírok
6.4.3. A koleszterinbevitel csökkentése
6.4.4. Vizsgálatok zsírszegény diétákkal
6.5. Szénhidrát-korlátozás
6.5.1. A táplálkozási ajánlások hatása a lakosság táplálkozására és a betegségekre
6.5.2. Vizsgálatok, metaanalízisek szénhidrátszegény (fehérjedús) diétákkal
6.5.3. Az Atkins, ZONE, LEARN, ORNISH, ill. mediterrán diéták
összehasonlítása
6.5.4. Behaviour diéta? Populáris megközelítés? Eklektikus diéta?
6.6. Glikémiás index (GI)
6.6.1. Glikémiás index (GI) és glikémiás terhelés (GL
6.6.2. Összehasonlító GI-vizsgálatok
6.7. A fehérjebevitel növelése
6.7.1. Telítettségérzést, hőtermelést fokozó hatás
6.7.2. A fehérjében gazdag (high protein) diéták előzményei
6.7.3. Klinikai vizsgálatok fehérjedús (szénhidrátszegény) diétákkal
6.7.4. Újabb adatok, következtetések a fehérjében gazdag diétáról
6.8. Igen alacsony kalóriatartalmú diéta (very low calorie diet, VLCD)
6.8.1. Nulldiéta
6.8.2. A VLCD formái
6.8.3. Az alkalmazás feltételei
6.8.4. A VLCD ellenjavallatai
6.8.5. Kinél javasolt a VLCD?
6.8.6. Vizsgálatok VLCD-vel, Formula diétával
6.8.7. Mellékhatások a VLCD során
6.9. Táplálkozási ajánlások
6.9.1. Amerikai élelmiszerpiramisok
6.9.2. A Magyar Elhízástudományi Társaság kettős ajánlása
6.10. Testsúlycsökkentő program a Szent Imre Kórházban
6.11. A testsúlycsökkentő diéta módosítása más rizikófaktorok jelenlétében.
6.11.1. 2-es típusú diabetes
6.11.2. Hypertonia
6.11.3. Dyslipidaemia
6.12. A metabolikus szindróma és diétája
6.13. Orvosilag megalapozatlan és részben megalapozott diéták
6.13.1. Zsírszegény, szénhidrátban gazdag diéták
6.13.2. Szénhidrátszegény (low carb) diéták
6.13.3. Egyéb vegyes diéták
6.13.4. Általános megjegyzések





6.14. Orvosilag megalapozott diétákról részletesebben
6.14.1. Atkins-diéta
6.14.2. A mediterrán diéta
6.14.3. ZONE diéta
6.14.4. ORNISH diéta
6.14.5. LEARN diéta
7. Tudnivalók a táplálékféleségekről
7.1. Húsok, húskészítmények
7.2. Halak
7.3. Tojás
7.4. Zsírok, olajok, margarinok
7.5. Tej és tejtermékek
7.5.1. Kalciumban gazdag diéta?
7.6. Kenyér, tésztafélék, édességek
7.7. Rostok
7.8. Dió, mogyoró, mandula a nassoláshoz
7.9. Zöldségek, főzelékek
7.10. Burgonya, rizs
7.11. Folyadékfogyasztás
8. Az életmód megváltoztatása, magatartás- és viselkedésterápia
8.1. Önellenőrzés
8.2. Fogyókúrás csoportok szakképzett vezetővel
8.3. Pszichológiai módszerek a diéta betartásában
8.3.1. Bizonyos alapszabályokat a betegekkel be kell tartatni a diétázás során
8.3.2. Tiltás helyett ajánlás?
8.3.3. Motiváció nélkül nehéz lesz rászánni magunkat a fogyókúrára
8.3.4. „Bánatzsír”
8.4. Az étkezések napszaki elosztása is fontos
9. Fizikai tréning
9.1. Fő irányelvek
9.2. Javasolt mozgásformák
9.3. A testmozgás mennyisége
Irodalomjegyzék I. rész. Diétás kezelés
II. rész Az elhízás gyógyszeres kezelése
10. A gyógyszeres kezelés elterjedtsége
10.1. Mikor kezdjük a gyógyszeres kezelést?
10.2. Gyógyszerek az ephedrintől napjainkig
11. Sibutramin
11.1. Hatás
11.2. Alkalmazás
11.3. Mellékhatások
11.4. Vizsgálatok sibutraminnal
11.5. A sibutramin hazánkban
12. Orlistat
12.1. A felszívódás gátlása
12.2. Hatás
12.3. Alkalmazás
12.4. Mellékhatások
12.5. Vizsgálatok orlistattal
12.5.1. Vizsgálatok Xenicallal
12.5.2. Mellékhatások
12.5.3. Összefoglalás
12.6. Vény nélkül kapható orlistat
12.6.1. Vizsgálatok allival
13. Endocannabinoid receptor


TOVÁBBI RÉSZLETEK A KÖNYVRŐL:



Megjelenés: 2009
Méretek: 110X170 mm
Oldalszám: 213
ISBN: 9789638859501
Sorozat: Önálló orvosi szakkötetek

bolti ár 2990 Ft
webáruházi ár 2490 Ft

Menny.


 
FacebookGoogle bookmarkIWIWTwitterJP-Bookmark