Paul Gayler: „Ez a könyv a mai világunkba illeszthető egészséges táplálkozással foglalkozik, csak a legjobb minőségű alapanyagokat használjuk ötletdúsan, jó érzékkel és kellő gondossággal. Mindehhez segítségül hívom három évtized értékes tapasztalatát és a sok különböző ízvilágot, melyeket a világkörüli útjaim során ismertem meg." A következőkben néhány mintaoldalt adunk közre – ízelítőül. Jó étvágyat!
Megjelenés: 2009 Méretek: 210x210 mm Oldalszám: 160 ISBN: 978-963-88275-3-1 Sorozat: Diétás szakácskönyvek |
|
||||||||
Bevezetés
A különböző szív- és érrendszeri betegségek világszerte az egyik vezető halálokot képviselik, évente mintegy tizenkétmillió és évről-évre egyre több ember életét követelik. A szív- és érrendszeri betegségek összefoglaló elnevezés, amely a koszorúér-betegség mellett sok más kórképet, pl. a szélütést (stroke), is magába foglal. Hazánkban a halálozások több mint a feléért felelős. Az esetek mintegy fele koszorúér-betegség, további negyede stroke. E betegségek halálozási aránya hazánkban is még mindig az egyik legmagasabb a világon, s átlagosan minden harmadik percben egy ember halálát okozza. A betegség mindkét nemet érinti: a nők hatoda, míg a férfiak negyede hal meg szív-érrendszeri megbetegedés következtében. Háromszor annyi nő hal meg szívbetegségben, mint emlőrákban, petefészekrákban és méhnyakrákban együttvéve.
Hosszútávú hatások
A szív- és érrendszeri betegségek nem csak az életet veszélyeztetik, de számos olyan betegséget is kiváltanak, melyek az egészséget és az életminőséget jelentősen rontják.
Mára a szív- és érrendszeri betegségek népbetegséggé váltak, s valószínűleg mindannyian ismerünk valakit (a családunkban, barátaink, munkatársaink között), akit már elért ez a betegség. Még tragikusabbak azok az esetek, amelyekben a szívbetegség és a szívroham fiatalokat ér utol, megfosztva őket a jó életminőségtől, vagy megrövidítve a várható élettartamukat.
Életmódváltás
Jó hír viszont, hogy a szív- és érrendszeri betegségek elkerülhetőek és megelőzhetőek. A kockázati tényezők többségét az egészséges életvitel csökkenti. Ez lényegében annyit jelent, hogy nem dohányzunk, sokat mozgunk, megfelelő határok között tartjuk a testtömegünket és egészségesen étkezünk. Még akkor sem késő változtatni, ha Ön már most szívbeteg. A tünetek első megjelenése intő jel: ideje változtatni az életvitelén!
Szívbarát ételek
Az egészséges étrend jó irányban befolyásolhatja a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőinek jó részét, így a koleszterinszintet, a vérnyomást, a testtömeget és a cukorbetegséget is. Becslések szerint a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozások 30 százalékában szerepet játszik a nem megfelelő táplálkozás.
Megbízható tudományos eredményeket és a mindennapi élet igényeit szem előtt tartva táplálkozás-szakértők több, egymással összefüggő és sok szempontot figyelembe vevő stratégiát dolgoztak ki, amelyek segítenek az egészséges táplálkozási szokások kialakításában. A legújabb javaslatok előtérbe helyezik a változatos étkezés előnyeit, amely alacsony zsír- és sóbevitel mellett figyelmet szentel a különböző zsírok arányaira, és bővelkedik növényi eredetű táplálékban. Mindazonáltal az étrend hatásai rendkívül összetettek, és bár figyelemre méltó felfedezések születtek az elmúlt években, még sok a megválaszolandó kérdés.
A jelenleg formálódó nézet szerint a szívünknek is megfelelő étrend hasonlít a hagyományos mediterrán és ázsiai étrendhez. A fő szempont, hogy friss ételeket fogyasszunk: sok gyümölcsöt, zöldséget és salátát, halat, teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, babot, diót, magvakat, mindezek mellé mérsékelt mennyiségű sovány húst és zsírszegény tejtermékeket. Ezek a táplálkozási tanácsok összhangban vannak más javaslatokkal, melyek egészséges és élvezetes étrendet kínálnak a daganatos betegségek, a cukorbetegség és az elhízás megelőzésére, kockázatának csökkentésére.
KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
- Előszó >>
- A szerzőkről >>
- Paul Gayler előszava >>
- A kiadó előszava >>
- Részletes tartalom >>
- Receptek >>
Megjelenés: 2009 Méretek: 210x210 mm Oldalszám: 160 ISBN: 978-963-88275-3-1 Sorozat: Diétás szakácskönyvek |
|
||||||||